Concepció Piniella i Blanqué (1877-1953) Professora de Cant i Solfeig

                                                                       Foto " Cròniques de l´Orfeó Manresà". 1909.


Nascuda a Prats de Lluçanès, procedia d´una família de tradició política liberal que a finals del XIX
s'establí a Manresa. Va estudiar música i pintura, segurament a la Llotja de Barcelona.

Es va casar amb Joaquim Amat i Palà, confiter de les desaparegudes pastisseries La Confiança -després Pastisseria Ribera-, al carrer Sant Miquel. Fou mare del manresà Joaquim Amat i Piniella (1913-1974), escriptor, periodista i polític destacat.

Dona d´una gran formació intel·lectual i artística, fou professora de cant i solfeig durant més de vint anys a la secció de noies de l´Orfeó Manresà .

La constitució de l´Orfeó Manresà fou autoritzada el 6 d´octubre de 1901 pel consistori . El dia 26 del mateix mes van començar les classes a les acadèmies de solfeig i teoria, a les tres seccions d´homes, senyoretes i nens.

Concepció Piniella s´hi incorporà molt aviat, segons reflecteix la premsa:

              Article de Pere Ausió Rovira "El Orfeó Manresà a través de los tiempos (IV)". Diari “ Manresa”. 27-3-1948.

17-12-1903 fue nombrada profesora de la sección femenina la Sra. Dª Concepción Piniella d´Amat atendido su amor y entusiasmo al noble arte de la música, y por el cariño que desde un principio sentia para el “Orfeó”. El nombramiento recaido a favor de la Sra. Piniella, fue recibido por los orfeonistas con vivas muestras de aprobación y satisfacción reconocidos por todos los excelentes conocimientos musicales que poseia la nueva profesora”

Als impressos de l´Orfeó Manresà de 1901-1905, Concepció Piniella hi apareix com a professora.

                   Programa del concert fet per la Concepció al Teatre Conservatori. 13-3-1904. Arxiu Comarcal del Bages.

Segons la revista mensual Cròniques de l´Orfeó Manresà (volum 1910-1918), el novembre de 1910 la presidència de l'entitat l´ocupava l´alcalde Maurici Fius i Palà. N´era el president Blai Padró, mentre que Joaquim Amat i Palà figurava com a representant de la junta del Teatre Conservatori i Concepció Piniella com a professora de la secció de senyoretes. En aquesta mateixa revista apareix com a professora de solfeig durant el curs acadèmic 1916-1917.

                                         Últim programa trobat on consta la Concepció. Arxiu Comarcaldel Bages. 8-12-1910

Concepció Piniella va obrir una acadèmia de música per a noies al carrer Carrió. Va ser una de les impulsores de la sardana a Manresa. Ensenyava a ballar sardanes acompanyant-les amb el piano.

El vessant pictòric

La primera informació que trobem al respecte està relacionada amb l´exposició Manresa (1901), organitzada per l´ajuntament per commemorar el trasllat a la ciutat dels Cossos Sants. Es pot considerar la primera manifestació col·lectiva artística de la capital del Bages. S' inaugurà el 29 d´agost per la Festa Major. Hi havia pintures de Concepció Piniella.

La segona informació procedeix d´un article de Pere Ausió Rovira publicat al diari Manresa l´1 de juliol de 1948 . S´hi esmenta Concepció Piniella amb motiu de l´ homenatge al mestre Estanislau Casas Sanmartí, primer director de L´Orfeó, mort prematurament a l´edat de 23 anys:


El diumenge 18-11-1906 al teatre “Círcol Manresà” sesión necrológica dedicada al maestro Casas con la marcha fúnebre de Beethoven. Presidia l´acte una fotografia de Casas feta pel amic de l´orfeó Enrique Orrit . La finisima y sentida alegoria que orlaba la efigie del malogrado era original de la notable artista y Dibujanta Sra. Piniella “

Va morir a Santander l´any 1953

La ciutat de Manresa, en reconeixement a aquesta intel·lectual i artista, li va dedicar un carrer al barri de la Font dels Capellans, al costat de la residència assistida de la Font.






El web memoria.cat publica una imatge inèdita que forma part de l'arxiu familiar de Marcel Amat. Concepció Piniella pintant a Santander, a casa de la seva filla Anna, a començaments dels anys 50.

Lluïsa Font i Garcia

Bibliografia


Història de la ciutat Manresa (1900-1950), volum III, Fundació Caixa d´Estalvis de Manresa, 1991
Cròniques de l´Orfeó Manresà- Arxiu Comarcal del Bages
Diari "Manresa". 27-3-1948