Joana Herms i Mateu (1913-1988) Mestra


                                                                         Arxiu familiar- Josep Herms i Mateu

Va néixer a Avinyó, el 4 de desembre de 1913, en el marc d´una familia molt coneguda a la població, una nissaga de metges. Atil.là, el seu pare, fou metge del poble i Jaume, el seu germà, també molt conegut, tingué consulta a Manresa al c/ del Carme nº 32 2on.
Mestra vocacional, va fer pràctiques a l´Institut-Escola, creat per la Generalitat republicana. Havia practicat el sistema Montessori, que en aquella època va contribuí a la renovació pedagògica.
Abans d´exercir a Manresa va fer de mestra a diverses poblacions de Catalunya, la darrera fou Torà. A Oristà hi fou destinada però no hi va arribar a treballar. El desembre de 1951 és nomenada pel curs de Preparatòria al Instituto Nacional de Enseñanza Media de Manresa, tal com indica el document que adjuntem
                                  Nomenament del nou destí a Manresa 10-12-1951- Arxiu familiar Josep Herms i Mateu

Fou professora del curs femení de Preparatòria per al Batxillerat a l´Institut Lluís de Peguera durant vint anys fins el 1971. Amb el nou pla d´estudis aquest curs de Preparatòria desapareix. Juntament amb el Sr. Vidal, que era el responsable de la classe de Preparatòria dels nois, foren uns mestres de referència durant molts anys a Manresa.


                      Curs de Preparatòria 1966-67 de l´Institut Lluís de Peguera, Joana Herms al fons de la foto
                     -Arxiu familiar Josep Herms i Mateu

Vàries generacions de manresanes recordem a la Joana amb el seu rigor, professionalitat i mestratge. A partir del 1972 fa uns cursos d´adaptació per impartir l´EGB (Educació General Bàsica). L´any 1975 s´incorpora a l´escola Pare Algué de Manresa on hi treballà fins a la jubilació, l´any 1983, quan tenia 70 anys.
És poc coneguda la vessant artística, feia esmalts i fou alumne de l´esmaltadora manresana Maria Noguera i Puig. També va fer pirogravats i molts dibuixos al carbó, especialitat que treballava amb molta facilitat. La familia guarda un reguitzell de dibuixos dels quals en destaquem aquest signat.

                                                        Dibuix fet per la Joana- Arxiu familiar Josep Herms i Mateu

Va morir d´un tumor cerebral a l'edat de setanta cinc anys. Té un carrer dedicat al sector nou de La Parada, en reconeixement a la seva llarga trajectòria educativa.


A la foto veiem el començament del carrer; és una travessia del carrer Lluís Millet; al fons l´avinguda dels Dolors.



Agraïments per la informació i documentació facilitada a:
Josep Herms i Mateu, Dolors Berenguer i Josep Herms i Berenguer

Lluïsa Font i Garcia

BIBLIOGRAFIA
Selga i Ubach, Simeó- Jaume Herms Mateu- Metge Carismàtic-
Dovella estiu 2000
Regió7- reportatge "En nom de Dona" 14-1-2006