Carme Mir i Llusada (1903-1986)

                                                               Carme Mir- Arxiu familiar Gabriel Garriga Mir

Manresa ha tingut molta tradició en l'art de cosir. Els anys vint tingué noms coneguts com el taller Quatre Cases, el de la modista Conxita Rubinat i el d´Emília Fernández.
La modista que tingué el taller amb més anomenada fou Carme Mir. De família manresana, va néixer a Balsareny, on la família residia temporalment a causa de la feina del seu pare, que es dedicava a muntar fàbriques. Es va casar molt jove i tingué dos fills

Carme Mir obrí el taller a Manresa l´any 1940, al carrer Arquitecte Oms. Hi havia 35 noies treballant-hi, entre aprenentes i oficiales: una veritable indústria artesanal .

Foto de "l´Abans"- Treballadores del taller de Carme Mir de l´any 1951. Entre les quals trobem: Isabel Roca, Dolors Pacs, Teresa Vilaseca, Paquita Tarragó, Teresa Fontanet, Angelina Servitja, Angelina Martinez, Anna Parcerisas i Gertrudis Parella .

Durant la dècada 1950-1960 Carme Mir va esdevenir una de les modistes d´alta costura més destacades d´Espanya. Vestia models i dames de l'alta societat. La seva firma d´alta costura s´instal·là a Barcelona, a la rambla Catalunya i al carrer Provença. A Madrid tingué dues cases de costura, a la Puerta del Sol i al carrer Alcalá.

Carme Mir féu un salt internacional en participar en desfilades a Nova York, on s´endugué les models del nostre país, fet inusual a l´època. A Houston vestí el personal de l´Ajuntament. Va ser també l'encarregada de dissenyar l´uniforme dels atletes espanyols als Jocs Olímpics de Mèxic, el 1968, entre d´altres encàrrecs.

A primers dels setanta fou una de les creadores d'alta costura que més seguí les tendències renovadores del moment: s´inspirava en corrents pictòrics. Dona de caràcter emprenedor i arriscada, fou una gran creadora de talent, amb una gran projecció internacional: les seves col·leccions desfilaren per Europa, Austràlia, i els Estats Units. Destaca la seva participació en la Fira Mundial de Nova York, l'any 1965.

Carme Mir obtingué el 1967 a Barcelona el títol d´Importadora de l´Any. Actualment la continuadora de la firma és la seva jove Elisa Lacambra.

Lluïsa Font Garcia - Conxita Parcerisas Estruch 
(biografia publicada l'any 2009)

Nota: El nostre agraïment al Gabriel Garriga i Mir per les informacions i fotos facilitades

Bibliografia 

L´Abans. Recull Gràfic 1876-1965. Ed. Efadós, 2001