Margarida Elias i Casals (1923-1980) Soprano


                             L'Erol (Revista cultural del Bergadà) número 128, estiu 2016 publica                                                                la biografia d'aquesta Manresana nascuda al Bergadà

                                        Margarida Elias Casals. Foto: Fons Quintana i Torres- Arxiu Comarcal del Bages

Natural de Sant Julià de Cerdanyola, vingué a viure a Manresa a l´edat de tres anys. Féu els primers estudis al Conservatori del Liceu de Barcelona, el curs 1940-1941. En acabar el curs, oferí un recital íntim al Casino de Manresa  el 25 de juliol de 1942.

                                   
                                           Autorització recital, 25-7-1942- Arxiu Ajuntament de Manresa

Fou a partir d'aleshores que la professora Maria Cinta González -vídua Muntaner- n'assumí la formació. Abans havia tingut com a professora Rosa Guitart. Passats dos anys, es traslladà a Barcelona, on féu uns cursos d'italià amb el mestre de cant Annovazzi, director de l'orquestra del Liceu.

Debutà a Sevilla amb l'òpera Faust, el 10 d´abril de 1944. Després efectuà una gira a Lisboa i Porto, on la crítica es va fer ressò de la qualitat de les seves actuacions.

PRIMERA ACTUACIÓ A MANRESA

Margarida Elias va actuar al Teatre Kursaal el 10 d´octubre de 1944 amb l'òpera Il Trovatore, de Verdi , acompanyada pel seu mestre Annovazzi



            Dues fotos de l'actuació al Kursaal, 10-10-1944.  A la segona, el  Sr. Josep Mira lliurant-li un ram de flors. 
                                                                        Fotos: Arxiu Josep Mira Pons   
                                                                          

                                        Programa primera actuació al Kursaal, 10-10-1944 - Arxiu Comarcal del Bages


El 5 de desembre de 1947 marxà amb vaixell a Itàlia. S'establí a Milà gràcies a una beca de l' Ajuntament de Manresa i de la Caixa d'Estalvis de Manresa, sota el patronat de Lluís Argemí i Joaquim Gomis, per ampliar i perfeccionar estudis.

El debut en terres italianes, fou el desembre de 1948 al teatre Verdi de Pàdua, amb la interpretació de l'òpera Mefistofele. A Milà, el 30 de juny de 1950 fou guardonada amb el primer premi de l´entitat professional Aslico per a sopranos, d'entre tres mil concursants de tot el món.

Lluís Argemí, president de la Diputació de Barcelona, organitzà una recepció íntima per donar a conèixer la Margarida Elias. Hi fou convidat el periodista manresà Pere Ausió, que féu aquest reportatge, en què lloava les qualitats de la soprano.

                                             Reportatge de Pere Ausió i Rovira 28-7-1944- Arxiu Comarcal del Bages

Margarida es casà amb Ivo Mantovani, tenor i actor, el 7 d'octubre de 1950. El 1955 ambdós feren estada a Manresa, arran del naixement del seu fill Ramon, el 3 de febrer de 1955. Canvià el nom artístic per Margarita Casals de Mantovani. Li aconsellaren que prencindís del cognom Elias, amb l'argument que era d'origen jueu.

ACTUACIONS A LA SCALA

Per a un estranger és difícil actuar a la Scala de Milà. Tanmateix, Margarida Elias hi debutà el 17 de març de 1960, amb Turandot, de Puccini, juntament amb el tenor Franco Corelli. A partir d'aleshores, hi actuà un cop cada any al llarg de setze anys .

ACTUACIÓ A MANRESA

Amb motiu dels Jocs Florals, l'11 de juny de 1955 les germanes Elias, Aurora i Margarida, interpretaren al Teatre Kursaal les òperes la Cavalleria Rusticana, de Mascagni, i  I Pagliacci, de Ruggero Leoncavallo.

LICEU DE BARCELONA

Fou al desembre de 1961, quan ja havia assolit molta fama a Itàlia, que Elias féu un debut tardà, a Barcelona, al Gran Teatre del Liceu, amb tres funcions de Cavallería Rusticana


L´any 1978 la Margarida Elias, malalta, deixà els escenaris. Al cap de dos anys, el 17 de desembre de 1980, moria de càncer a Milà, a l´edat de 57 anys. Era tia de dos famosos pilots manresans de motociclisme: els germans Toni i Jordi Elias.


                                           Programa concert homenatge 27-12-1984- Arxiu Comarcal del Bages


HOMENATGE 

El marit, Ivo Mantovani, contactà amb l´Ajuntament de Manresa, a través del regidor de cultura Onofre Boqué, perquè se li fes un concert d'homenatge a la ciutat on va créixer la Margarida i on va néixer el seu fill Ramon. El 27 de desembre de 1984 es va fer un concert al teatre Conservatori, amb destacades figures de la lírica catalana, com Montserrat Caballé i Josep Carreras.

LLUÏSA FONT GARCIA
(biografia realitzada l'any 2008)  



BIBLIOGRAFIA 


Personatges, Margarita Elias Casals- Arxiu Comarcal del Bages
Quintana Torrres, Antoni "El Personaje del Dia", Manresa, 02-6-1955
Quintana Torres, Antoni "Entrevista" Manresa ,19-5-1970
D. Vila Serra "Entrevista", Manresa, 16-4-1960
Comas, Vicenç "Entrevista" Manresa, 1-10-1966
Pintó, Josep Mª, Homenatge pòstum a Margarida Elias, Regió7, 22-12-1984