Teresa Borràs i Fornell (Manresa 1923- Mataró 2010) Compositora i Pianista

Va néixer a Manresa el 30 de juliol de 1923 i va morir el 17 de juliol del 2010 en una residència de Mataró. Fou compositora, pianista i professora de piano, guitarra i harmonia. També tocava altres instruments: precisament la seva única actuació al Palau de la Música va ser tocant el clavicèmbal.

Va estudiar piano, harmonia i guitarra al Conservatori de Música del Liceu de Barcelona i va ampliar coneixements amb els mestres Molinari, Agosti, Cervera i Frazzi. Més endavant amb Cristòfol Taltabull va cursar harmonia, contrapunt i composició.

A començaments dels anys 50 va tenir l'oportunitat d’anar a Itàlia per seguir estudiant i poder desenvolupar l'activitat artística. El 1950 i també el 1952 va obtenir una beca per estudiar a l'Accademia Chigiana de Siena. També va ser a Siena on va aprendre a tocar el clavicèmbal i l’arpa, instruments poc comuns a les escoles de música. El 1979 va obtenir una altra beca, aquesta vegada de composició, per participar en el Curs d’Estiu “Música a Compostela” a la classe de Rodolfo Halffer.

Durant tota la vida va compaginat la composició, l’ensenyament i els concerts, especialment entre 1947 i 1953, en què van ser nombrosos.

Diari "Manresa" 28-3-1953
Com a professora, va impartir classes de piano i de guitarra al Conservatori de Música de Manresa durant set anys i de piano i harmonia al Conservatori de Música de Mataró, filial del Liceu. Més tard també a Mataró, a l'Institut Alexandre Satorras.

Teresa Borràs fou una compositora original i poc convencional que, amb una sòlida formació en harmonia i contrapunt, tenia un especial interès per la combinació d’instruments. Va editar tres discs.










Obtingué l’ Accèssit del premi Caterina Albert i Paradís de 1997

Retirada de la seva activitat acadèmica, va seguir fent composició , utilitzant les noves tecnologies, i treballant en l'edició de les seves partitures.

Podeu consultar la seva extensa obra a:
Viquipèdia

Foto: Sergio Ruiz. Diari Digital Capgròs. 31/03/2005

Conxita Parcerisas Estruch
(biografia publicada l'any 2008)

Bibliografia web
Wikipedia
Més informació:
Andreu, Roser Compositoras innovadoras: ¿Minoria silenciosa?
Radó, Ramon. Teresa Borràs: La vida entregada a la música. Capgròs. 31/03/2005