Lola Estrada i Serrallonga (1924-2008). Políglota i viatgera


                                                   Foto- Arxiu familiar Mº Pilar Garriga

Va néixer a Sallent el 1924. Als anys cinquanta ja vivia a Manresa. Treballava d'administrativa a la Mutua General de Seguros, situada davant La Renaixença (aleshores Grupo Escolar Generalísimo Franco).
El 1947 es va fundar a Manresa la societat poliglota Lingua Club, dedicada a l'aprenentatge i difusió de les llengües i a la promoció d'intercanvis culturals amb altres associacions de dins i de fora de l'estat. Un temps després, Lola Estrada n'esdevingué secretària, amb una dedicació i eficàcia reconegudes. Delfí Dalmau, Joan Sales, Xavier Benguerel i Aurora Bertrana són algunes de les personalitats que, introduïts per Lola Estrada, presidiren trobades interessants sobre lingüística o literatura.


                              Dedicatòria de Delfí Dalmau autor del llibre "Aclariments Lingüístics" publicat 1962

Havia viatjat per bona part d´Europa. A més del català i el castellà conexia el francès, l'anglès, l'italià i l'esperanto, la qual cosa li permeté col·laborar en publicacions de diferents països. Lola Estrada va publicar Llengües i Poesia (1981), que inclou poemas en sis idiomes. També és autora d' A bunch of short poems in english( 1971 en anglès, amb pròleg del professor Josep Balaguer i Galobart) i Tres poetas desaparecidos en circunstancias análogas ( 1979 dedicat a Miguel Hernández, Federico García Lorca i Antonio Machado).



Va guanyar diversos premis i distincions en els Jocs Florals a l'exili, a més d'altres concursos. Per unes traduccions al català de poesia portuguesa fou nomenada acadèmica ad honorem del Centre Cultural Literari i Artístic d´O Jornal de Felgueiras. L'abril de 1981 va obtenir un dels premis Oscar Mondiali de la II Rassegna Mondiale di Scienze, Lettere ed Arte, organitzats per l'Accademia Internazionale Artistico-Letteraria Città de Boretto, amb l'acreditació com a acadèmica de mèrit honoris causa de l´Academia Citta de Boretto. Posteriorment guanyà el primer de poesia i quart de narrativa al Concorso Internazionale di Lettere ed Arti “Cinquè Trofeu del Po”.

                                        Poesia premiada publicada al butlletí de Lingua Club Manresa. Gener-març 1986

Ja gran, Lola Estrada s'aparellà amb en Pere Saumell i Vila, fundador de la gestoria Saumell -actualment Prat Saumell-, un dels activistes de l'esperanto a Manresa a través de Lingua Club. El grup esperantista local aconseguí, l'11 de maig de 1958, la inauguració d'un carrer, al barri de la carretera de Santpedor, dedicat al doctor Zamenhof, creador d'aquest idioma internacional.
Lola Estrada va morir el 29 de desembre del 2008, a l'edat de 84 anys. Fou incinerada a Terrassa.

Ramon Estrada i Lluïsa Font

NOTA- El nostre agraïment al Sr. Ramon Estrada i Carbonell pel text i publicacions facilitades, procedents de la Biblioteca Jaume Perramon del Casal de les Escodines


BIBLIOGRAFIA
Dalmau, Delfí-Aclariments Lingüístics- Biblioteca Jaume Perramon (Casal de les Escodines)
Regió 7, 05-09-1981
Regió 7, 08-04-1984