Pepita Subirana i Badia

PREMI MARIA CASAJUANA. 2010 a Pepita Subirana i Badia




Biografia publicada per l'organització del Premi Maria Casajuana

Neix a Manresa l'1 d'abril de 1940, filla de Josep i Pietat, en el si d'una família molt religiosa. Va cursar estudis primaris i de seguida col·laborà en les tasques familiars. Entrà al món del treball fins que el 1960 es va casar amb Josep Fontdevila i Monter. Té tres fills: Ramon (1961), Manel (1965) i Oriol (1978).
De caràcter inquiet, es vinculà a moviments parroquials a partir dels cursets de l'Utreia, que promovia mossèn Junyent. Va participar en una experiència de cristians de base que mossèn Solernou desenvolupà a Rajadell els anys 68-73 (la Llar Gandhi).

Provà de compaginar la maternitat amb el treball. Tingué representacions comercials de jerseis de punt, sabons, cosmètics i gases. Empregué estudis com a auxiliar d'infermeria i fa les practiques al Centre Hospitalari. Fou també inspiradora de Teral Manresa, un grup d'exalcohòlics que es creà a Manresa l'any 1974.

Paral·lelament es vincula al moviment veïnal de la Sagrada Família. Aquest nou camí, però, s'estronca a partir de l'experiència dels seus pares, que emmalalteixen i passen a la llar familiar.

D'aquesta experiència en traurà l'energia per un darrer projecte: la Residència d'Avis Sagrada Família. Una proposta singular impulsada a recer de l'AV del barri que inicialment despertava recels. Va obtenir el primer suport gràcies al Sr. Selga, que el presentà al Director General de Serveis Socials, Jaume Nualart, que facilità el primer milió de pessetes. Aquest, i un altre guanyat venent butlletes de 100 pessetes a les llars del barri, van permetre iniciar l'aventura el desembre de 1985. A la residència hi fa el paper de coordinadora, però és capaç de posar injeccions, cosir o acompanyar a morir avis a l'hora que convingui.

L'estiu de l'any 2008, amb 68 anys, es jubila formalment de la residència, però continua dedicant el seu temps a pensar en nous projectes de futur per a l'equipament d'avis.


El Premi Maria Casajuna és atorgat per les JERC i ERC de Manresa per homenatjar la lluita, l'esforç, la constància i la implicació de la dona en la vida laboral i social, a més de l'amor pel nostre país
Text i imatges: Programa acte de lliurament Premi Maria Casajuana 2010
Foto: Joan Vinyes

Més informació: