Maria Dolors Serra i Riba

PREMI MARIA CASAJUANA 2011, a Maria Dolors Serra i Riba


Biografia publicada per l'organització del Premi Maria Casajuana 2011

Maria Dolors Serra i Riba va néixer a l'Ametlla de Merola el 21 de gener del 1950. Els seus pares eren treballadors de la Colònia i és la segona de tres germans. Va cursar els estudis primaris al col·legi de les Dominiques de l'Ametlla i, com que la família no podia pagar l'internat, va fer el batxillerat a les Dominiques de Manresa, interna però formant part d'un grupet de nenes que servien les taules, rentaven els plats i fregaven les classes. Durant aquesta època continuava participant en les activitats de l'Ametlla, actuant als Pastorets, cantant a la coral i formant part de l'agrupament escolta.

En acabar el Batxillerat superior va cursar els seus estudis d'assistència social a l'escola de formació social Torras i Bages de Manresa, en la promoció de 1971. Compaginava els estudis amb el treball a l'Acadèmia Farré on donava classe al parvulari de 4 i 5 anys. Des de llavors sempre ha anat fent formació continuada per estar al dia en la seva professió. La llista dels cursos i jornades que ha fet seria inacabable.

El primer treball com a assistenta social va ser a Indústries Payàs, a finals de l'any 1971, on treballava a temps parcial. L'any següent, per iniciativa de Càritas, es va obrir la Guarderia-Parvulari Sagrada Família, on va començar a treballar. A més, en va ser directora fins el 1978. Després de molt lluitar, va aconseguir, juntament amb un grup de pares i treballadores, que s'aprovés la construcció de la primera llar d'infants pública de Manresa, anomenada Picarol.

De 1979 a 1989, va estar al departament de treball social de l'Hospital de Sant Joan de Deu, aprofundint en els aspectes de detecció precoç del maltractament en infants, i formant part de l'equip de Psiquiatria i Psicologia infantil. Al setembre del 1989 va incorporar-se a Càritas Manresa, on va prestar serveis fins al mes de gener de l'any 2010, compaginant sempre la feina amb la família.

La seva visió de la realitat i la detecció de les necessitats en cada moment ha estat providencial, connectant, ben aviat, amb l'esperit de Càritas pel que fa al seguiment personal i sabent crear xarxa social de recolzament i ajuda als més necessitats. I tot això amb el mèrit afegit que ha estat sempre respectada per totes les institucions de la ciutat, amb les quals ha treballat colze a colze.

Dolors Serra, recolzada per les diferents juntes de l'entitat i una bona colla de voluntaris, va saber com fer sortir les primeres dones immigrants de casa, creant un projecte específic per elles, ajudar als homes amb els cursos de llengua, als nens amb el reforç escolar, etc. A partir del rober de Càritas, i adonant-se que donar roba simplement no era educatiu, es va crear el Trau, una botiga on es pot comprar roba de segona ma en condicions òptimes. Després, adonant-se que la botiga donava beneficis, va idear el taller, on es donava feina a persones amb dificultats que al mateix temps que s'educaven pel treball rebien una remuneració justa. Altres exemples de la seva tasca social també són l'Espai Jove, Pis de Pas, Tallers de cuina i cosir i el Centre de cultura.

Després va venir l'Ateninser, programa de formació per tal de que dones poc formades o d'altres cultures, poguessin desenvolupar tasques domestiques o de cura de persones grans o malaltes; Cuida't on les mateixes usuàries reben suport mitjançant un equip multidisciplinari; i Activa't per la formació i inserció laboral d'homes sense recursos que fan treballs de jardineria i restauració de mobles.

Dolors Serra ha format part de la junta de l'Associació de Veïns de la Carretera de Santpedor, de la junta de la Delegació del Col·legi d'Assistents Socials, de la junta d'Ampans i també en diferents comissions de les juntes de les associacions de pares dels col·legis dels seus fills. Actualment, ha començat una tasca de voluntària a Ampans.

Del seu matrimoni amb Jaume Estruch ha tingut dos fills i una filla i, de moment, quatre néts.


El Premi Maria Casajuna és atorgat, cada any, per les JERC i ERC de Manresa per homenatjar la lluita, l'esforç, la constància i la implicació de la dona en la vida laboral i social, a més de l'amor pel nostre país
Text: Jurat Premi Maria Casajuana 2011, publicat per JERC I ERC
Fotos: David Guell

Més informació:
L'entrega del 10è premi Maria Casajuana desborda les previsions. Manresainfo. 10/03/11