Marina Sardans i Casas (1922-2007) Comercianta


L'any 1939, en una ciutat commocionada, la Marina, amb disset anys, juntament amb el seu germà Isidre, obrí una llibreria al carrer Sobrerroca, Llibreria Sobrerroca.

Va néixer a Manresa el 1922, entrà en el món del comerç com a dependenta per un temps als Magatzems Gras de la plaça Major. Aviat la llibreria va anar pujant les vendes a l´engròs i a la menuda, bàsicament de material escolar. El 1948 la primitiva botiga fou reformada i ampliada, també beneïda per mossèn Valentí Gibert, arxiprest de la Seu. El negoci anà progressant (podeu consultar la trajectòria de l´empresa a Llibreria Sobrerroca)

   
      Parada de Sant Jordi any 1969- Fotografia : Arxiu Quintana Torres (ACBG)

     Fotografia: Arxiu Manresanes que han fet Hª  

La Marina contragué matrimoni amb Francisco Planas, botiguer al carrer Nou. Tingué dos fills. L'Emili continuà el negoci . L'Anna Maria es dedicà a la joieria en un establiment del carrer Sant Miquel, Joieria Sardans, actualment tancada. Va ser una "dona negocianta", una d´aquestes dones treballadores que no deixen escapar cap venda," que viuen pel negoci". Els darrers anys regentava la botiga amb la seva cunyada, la vídua de l´Isidre, Maria Carme Planas.

Marina Sardans morí a l'edat de 85 anys, veient la transformació del grup Sobrerroca (vegeu apartat sobre l´evolució de l'empresa).



 Fotografia: Arxiu Manresanes que han fet Hª  

L'agost de 2008 tancà la Llibreria Sobrerroca. Van haver-hi uns dies de liquidació i a partir del setembre es tornà a obrir, amb el nom de Llibreria Marina. La botiga s´ha venut i la nova propietària ha escollit aquest nom, com a record d´un dels fundadors de l´establiment. Dóna gust veure com s'ha evitat el tancament d'un comerç tan arrelat al barri vell de Manresa.

La Llibreria Marina estigué oberta  poc temps malgrat la il.lusió de continuïtat del negoci .En aquest espai s'han anat succeint obertures i tancaments de comerços. A finals de l'any 2018 no hi ha cap botiga  oberta, en el que havia estat una de les llibreries emblemàtiques de Manresa.

Lluïsa Font  Garcia


Bibliografia

Camprubi Plans, Josep, 100 Empresaris a la Catalunya Central, 2000
Regió 7, Economia, 9-08-08