Àngela Perera i Canongia (1862 -1953). Monja, missionera i ensenyant.


Va néixer a Manresa l’any 1862. Als vint-i-dos anys ja va ser una de les primeres cinc missioneres que van anar a Guinea, d’on va tornar al cap de dos anys a causa d’una forta malaltia.

L’any 1892 arriba a Vilassar de Mar per incorporar-se al col·legi que hi tenien obert les Missioneres de la Immaculada Concepció. Hi viurà i treballarà la resta de la seva vida, exercint de directora durant molts anys. Va morir el 24 de febrer de 1953, quan tenia noranta-un anys.

L’Ajuntament de Vilassar, en reconeixement de la seva valuosa tasca pel poble, el 13 d’agost de 1954 li dedicà el carrer on hi ha l’entrada del col·legi. Van canviar el nom baixada de les Monges pel de Mare Àngela Perera.

L’any 1984 Joan Llonch, exalumne, amb motiu de la celebració del centenari de les missions a Guinea Equatorial, recordava «l’empremta agradable que va deixar en generacions d’alumnes i com moltes persones encara la recorden amb estimació». Afegí que «el temps que va passar a les missions de Fernando Póo la va colpir d’una forma especial, i a través d’ella ens adonem com a casa nostra també es poden fer “missions” d’una forma meravellosa.» (1)

Del llibre "Contra viento y marea"
Fotografia i signatures de les primeres cinc missioneres.

D'esquerra a dreta assegudes, la tercera és l'Angela Perera. D'esquerra a dreta, dretes: Beatriz Monrós, nascuda a Artés, va morir l'any 1920 a l'Argentina; i Alejandra Sibila, nascuda també a Manresa, al tornar de l'Àfrica va ser destinada a l'Hospital de Sitges, on morí l'any 1891.



Conxita Parcerisas Estruch 
(biografia publicada l'any 2009)

(1) Butlletí de les Missioneres de la Immaculada Concepció. Núm. 2. Novembre de 1984.

"Contra viento y marea". Llibre publica amb motiu del 125è aniversari de l'arribada de les cinc missioneres a Fernando Poo, per les "Misioneras de la Inmaculada Concepción" i redactat per un equip de professors del col·legi del c/València de Barcelona. (Saragossa 2010)